Επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

ΑΝΑΦΟΡΑ
Της Δέσποινας Κουτσούμπα
Αρχαιολόγου μόνιμου υπαλλήλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΑΙΘΠΑ

 ΠΡΟΣ τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κο Μιχαήλ Α. Απέσσο

ΚΟΙΝ: 1. Υπουργό Οικονομικών κο Γ. Βαρουφάκη
2. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Α. Μπαλτά
3. Υπουργό Δικαιοσύνης κο Ν. Παρασκευόπουλο
4. Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κο Ν. Ξυδάκη
5. Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο Γ. Κατρούγκαλο

Αθήνα, 1/6/2015

Αξιότιμε Πρόεδρε,
Είμαι αρχαιολόγος, μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού (νυν ΥΠΑΙΘΠΑ), υπηρετώ στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, και έχω αδιάλειπτη, γνωστή και δημόσια συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση. Συγκεκριμένα, έχω διατελέσει μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (2011-2014) και μέλος ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (2014 ως σήμερα). Είμαι ιδρυτικό μέλος της πολιτικής κίνησης ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής εκλεγμένη με το συνδυασμό «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».

Σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής και συνδικαλιστικής μου ζωής, ποτέ δεν έκρυψα τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, αλλά και ποτέ δεν τις άφησα να επηρεάσουν την εκτέλεση των καθηκόντων μου, καθώς η αμεροληψία και η ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τις πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους αποτελούν βασικές αρχές που οφείλουν να διέπουν την αμεροληψία της Διοίκησης.

Οι ίδιες αρχές οφείλουν να διέπουν, όμως, και την δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου, την οποία ασκεί κατ’ αρμοδιότητα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Ως εκ τούτου, αναφέρομαι σε σας για ένα πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την Παρασκευή 29/5/2015, σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, με την εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Συγκεκριμένα το Ελληνικό Δημόσιο, διά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΠΟ, προσέφυγε για αναστολή και ανακοπή κατά της εκτελεστότητας πρωτόδικης απόφασης εργατικής διαφοράς, με την οποία δικαιώνονταν ως αορίστου χρόνου συμβασιούχοι συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων που δουλεύουν σε υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, στο οποίο επίσης έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο. Παρέστην στο δικαστήριο για να καταθέσω ως συνδικαλίστρια του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς γνώριζα τόσο κάποιους από τους εργαζόμενους, όσο και πολύ περισσότερο τις πραγματικές και πιεστικές ανάγκες των Υπηρεσιών όπου υπηρετούν. Η κατάθεσή μου αφορούσε ακριβώς τα θέματα αυτά, δηλαδή την ουσία της υπόθεσης, την οποία ειμαι σε θέση να γνωρίζω από προσωπική εμπλοκή, αλλά αποδεικνύεται και με πληθώρα εγγράφων των ίδιων των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Η δικηγόρος του δημοσίου κα Σ.Τ., δικαστική πληρεξουσία του ΝΣΚ, μου υπέβαλε ένα και μοναδικό ερώτημα, προς υπεράσπιση του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο το ερώτημα αυτό αφορούσε την πολιτική μου δράση και τις πολιτικές μου πεποιθήσεις!

 Συγκεκριμένα με ρώτησε ενώπιον του δικαστηρίου αν πολιτεύομαι και με ποιο κόμμα.

Θεωρώ αδιανόητο η εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να «υπερασπίζεται» τις υποθέσεις του ελληνικού δημοσίου με ερωτήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη δικονομία, την ουσία της υπόθεσης και θέτουν εν αμφιβόλω τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα κάθε πολίτη, όπως η ελευθερία της συνείδησης και των πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι απορίας άξιον σε ποιο βαθμό η πολιτική μου ένταξη έχει οποιαδήποτε σχέση με το εάν οι συνάδελφοί μου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΥΠΠΟ, αν πρέπει να είναι ή όχι εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, ή με την αξιοπιστία μου ως μάρτυρα! Προφανώς η ερώτηση της πληρεξουσίας του ΝΣΚ αποσκοπούσε στη μείωση του κύρους μου ως μάρτυρα, με απεύθυνση στη δικαιοσύνη με εξωνομικά και εξωδικαιικά επιχειρήματα, σε αντίθεση με την αρχή της καλόπιστης διεξαγωγής της δίκης και τα ιδιαίτερα καθήκοντα του δικηγόρου.
Καθώς θεωρώ ότι οι εποχές που ζητούνταν από τους δημοσίους υπαλλήλους πιστοποιητικά κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, και καθώς η στάση μιας εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε μια δημόσια συνεδρίαση δικαστηρίου εκπροσωπεί και προσβάλλει το ίδιο το Δημόσιο, παρακαλώ να μεριμνήσετε ώστε να μην εκτίθεται μέσω της πληρεξουσίας της με τέτοιο τρόπο η Διοίκηση και το Υπουργείο στο οποίο υπηρετώ.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι, στη διάρκεια της υπηρεσιακής μου ζωής στο ΥΠΠΟ, έχω βρεθεί πολλάκις σε δικαστήρια για εργατικές διαφορές και για άλλες υποθέσεις του ΥΠΠΟ και πάντοτε η συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΝΣΚ στο ΥΠΠΟ ήταν άψογη και τα επιχειρήματα και τα ερωτήματά τους (της κας Σ.Τ. συμπεριλαμβανομένης) ήταν πάντοτε δικονομικού χαρακτήρα.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω την αμεροληψία της Διοίκησης απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαίο να μεριμνήσετε προκειμένου να μην επαναληφθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, είμαι αναγκασμένη να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία των ατομικών μου δικαιωμάτων και των πολιτικών μου ελευθεριών.

Με τιμή

Δέσποινα Κουτσούμπα

Read more: http://pitsirikos.net/2015/06/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf/#ixzz46XxqzolL

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *